PICNIC '07: Who is in the driver's seat?

01 Okt '07 - 09:49 by
Ook dit jaar is PICNIC er weer in geslaagd om de creatieve geest van mij en vele andere (interationale) bezoekers te tarten. Voor wie regelmatig het internet afstruint, zal het brede aanbod aan sprekers, visies en bijbehorende applicaties een feest der herkenning zijn geweest. Daar waar anderen zich soms leken af te vragen of ze per abuis niet een sprong voorwaarts in de tijd hadden gemaakt.

De BVA had het evenement juist aangegrepen om concreet met haar achterban en partners bij te praten over de veelbesproken I-ads. Tijdens de sessie ‘Advertisers in the Driver’s seat’ werden de laatste concrete onderzoekcijfers (n=1086) uiteengezet. Deze alleen via digitale platformen af te spelen interactieve commercials, zijn in het afgelopen jaar door o.a. Telfort, Friesland Foods (Chocomel) en Holland Casino ingezet.

De digitale kijker blijkt erg nieuwsgierig naar deze vorm van advertising die middels een zogenaamde ‘micro-site’ op de reguliere beeldbuis te zien is. Zo’n 54% van hen zou minimaal één van de drie getoonde I-ads hebben gezien, waarna maar liefst eenderde (16%) ook daadwerkelijk de ‘red button’ heeft gebruikt. Hetgeen na invulling van de benodigde gegevens weer resulteerde in een conversie van 5%, wat vandaag de dag een bovengemiddelde score is.

De I-ad is eigenlijk alleen goed in te zetten aan het eind van een commercialblok, aangezien de volgende commercial anders grotendeels verdwijnt onder de lay-out van de interactieve micro-site. Bij blijvend succes en positie in het reclameblok zou het budget van de I-ad de komende jaren weleens een stuk duurder kunnen uitvallen. Dit is in de UK, voor velen het mecca van interactieve televisie, al het geval. Dat alle anologe zenders in 2012 moeten zijn ingewisseld voor digitale varianten, betekent voor de betrokken partners overigens een extra stimulans om te blijven investeren cq. experimenteren en met de reeds opgedane learnings daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Een mogelijke bedreiging kan komen uit de hoek van de Mediawet, aangezien zij deze manier van ‘commercial-extensie’ mogelijk gaan typeren als een vorm van extra commerciele zendtijd. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, aldus de wetgever. Een eventuele oplossing hiervoor is dat de kijker niet direct de micro-site krijgt te zien, maar dat deze via een omweg (bv. via de website van de aanbieder) wel wordt getoond. Een ‘by-pass’ die volgens mij niet lang stand zal houden. De consument wil immers zo direct mogelijk resultaat na het invullen van allerlei gegevens, en teveel tussenstappen zorgt dan voor een grote groep afhakers. Hetgeen FrieslandFoods aan den lijve zegt te hebben ondervonden door de kijker voor hun unieke aanbod ook nog eens naar de winkel te sturen om zodoende aan het vereiste aantal streepjescodes te kunnen voldoen. Een actiematige aanpak die in het verleden en vóór de komst van de ‘interactieve media’ juist zo succesvol bleek.

De betrokken partijen zouden graag zien dat de mediabureaus zich meer gaan bezighouden met het contextueel inplannen van de ‘I-ads’, dan te denken en handelen vanuit de aloude grp’s. De I-ad blijkt namelijk siginificant minder impact te hebben als deze wordt gecommuniceerd in een niet relevante context.

Volgens mij vraagt deze tijd van mediaconsumptie van alle marktpartijen een mindset, waarbij termen als ‘relevantie’, ‘context’ en ‘relationships’ de basis vormen. De periode van ‘content is king’ is wat mij betreft dan ook alweer voorbij en kan worden ingewisseld voor ‘contact is king’. De consument is namelijk al enige tijd in control en bepaald of jouw merk of product een contactmoment waard is. Of je dat nu leuk vindt of niet.


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.