Een 'ongemerkt' vliegtuigincident?

24 Aug '07 - 13:37 by

De Boeing 737 van China Airlines die afgelopen maandag na de landing spontaan in brand vloog en vervolgens explodeerde, is nog géén 24 uur na het fatale incident van al haar merkuitingen ontdaan.

De naam en het logo van de Taiwanese vliegtuigmaatschappij blijken te zijn overgeschilderd met witte verf. Dit na goedkeuring van de betrokken autoriteiten.

Volgens sommigen zou deze actie zijn ingegeven door de PR-afdeling van het Taiwanese bedrijf, zodat enige reputatieschade of andere nadelige (communicatie-) effecten in de kiem kunnen worden gesmoord. China Airlines blijkt in het verleden zelfs een keer de gehele achterstaart van een gecrasht vliegtuig te hebben gedemonteerd.

De op het internet rondcirculerende footage zou op deze manier niet ‘eeuwig’ het predikaat ‘China Airlines’ meekrijgen. De vraag is of deze activiteit inderdaad is gebaseerd op het voorkomen van (verdere) merkschade of…?

De ‘cover-up’-activiteiten zouden volgens anderen weer deel uitmaken van een standaardprocedure die bij dit soort incidenten binnen de luchtvaartindustrie gelden. Als dat inderdaad het geval is, ben ik benieuwd wat dan de achterliggende reden is. Als consument heb ik er persoonlijk namelijk geen probleem mee als ik weet welk vliegtuigmaatschappij (helaas) is verongelukt. Het is juist relevante informatie, aangezien we met z’n allen steeds intensiever gebruik maken van het vliegtuig als vervoermiddel en onze keuze veelal (moeten) baseren op basis van prijs, comfort en tijd. Alhoewel alle vervoersmiddelen een bepaalde mate van risico met zich meebrengen, lijkt het me overall wenselijk dat je als consument in staat wordt gesteld om een zo objectief mogelijke keuze te maken.

Aangezien er wereldwijd slechts een handjevol vliegtuigfabrikanten zijn, is volgens mij de mate van veiligheid juist één van de belangrijke en overgebleven usp’s die airlines onderscheidt. Openheid van zaken op dit gebied lijkt me daarom niet alleen van belang voor de consument.

(N.B.: China Airlines blijkt in de afgelopen 13 jaar al vier fatale incidenten op haar naam te hebben staan, waarbij er in totaal zo’n 675 mensen zijn omgekomen.)


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.