Aandacht gevraagd

03 Mei '07 - 18:34 by

Een week geleden kopte het AD.nl met het bericht dat de consument zich steeds meer zou ergeren aan reclames op TV. Onderzoek onder 1500 Nederlanders wees uit dat slechts 6% van hen graag naar deze commerciele boodschappen kijkt. Een absoluut diepterecord, aangezien begin jaren ’90 nog zo’n 18% de traditionele reclamespot kon waarderen.

Volgens de nieuwste cijfers van SKO (Stichting Kijk Onderzoek) blijkt nu ook dat de totale televisiekijktijd in Nederland dit jaar wederom significant is afgenomen. Dit zou betekenen dat niet alleen de traditionele spot, maar ook andere vormen van ‘branding’ op TV steeds vaker de zo gewenste ‘eyeballs’ van de consument ontgaat.

En dat terwijl er in Nederland jaarlijks zo’n €800 miljoen aan reclamebestedingen worden weggezet, waarvan SPOT ook volgend jaar weer een groei verwacht. Dit zal helaas (niet geheel ontoevallig) als een stimulans worden gezien door gemiddelde marketeer die doet aan ‘push-bereik’-denken, waarbij commerciele aandacht veelal wordt ‘gekocht’ in plaats van ‘verkregen’.

Dat eigentijdse oplossingen om de kijker vast te houden overigens helemaal niet zo innovatief hoeven te zijn, bleek toen een maand geleden Fox Networks (USA) een experiment startte met een eigentijdse vorm van Loekie de Leeuw; ‘Oleg, The CabDriver’.

Men verwacht hiermee de aandacht van de kijker vast te houden door hen deelgenoot te maken van de virtuele avonturen die deze doorsnee taxichauffeur beleeft. Een serie (ongesponsorde) mini-stories van ieder 8-seconden zijn speciaal hiervoor gemaakt en uitgezonden. Hoe succesvol de inzet ervan is geweest, is (helaas) nog niet bekend, maar het leverde tv-zender Fox direct veel PR op. Tevens werd hierdoor in Amerika de discussie over de vorm en functie van een ‘commercial break’ weer nieuw leven ingeblazen. To be continued…

Aangezien de kijker steeds meer ‘in control’ is en makkelijker in staat is om zijn eigen content te creeren (denk aan YouTube of Flickr), zouden de betrokken marktpartijen zich veel meer moeten focussen op degene voor wie al die miljoenen euro’s zijn bedoeld, namelijk de consument. Door dagelijks proberen te denken en handelen buiten de geijkte kaders (en grp’s) kunnen mooie cases ontstaan, denk bijvoorbeeld aan ‘Calucci the Game’ van Centraal Beheer. Een mooie kruisbestuiving tussen TV en online. Hierdoor wordt de kijker niet alleen actief betrokken bij het merk (en haar beleving) , maar zal deze in de toekomst mogelijk ook eerder bereid zijn mee te denken met een merk of waardevolle (product)suggesties doen. Of mogelijk zelfs zijn eigen gemaakte commercial insturen. Een vorm van co-creatie waarmee momenteel op kleine schaal wordt geëxperimenteerd. Zolang echter de dialoog met de kijker niet voldoende opgang komt, zal de afstand tussen de tv-kijker en de adverteerder gezien de Nederlandse cijfers alleen maar toenemen.

Een jaar geleden werd tijdens een congres geopperd om de regisserende rol op dit gebied van branded-tv-content bij de adverteerder neer te leggen. Vandaag de dag moeten we wat mij betreft concluderen dat de adverteerder deze op zijn minst zou moeten delen met de TV-kijker zelf. Dit kan simpelweg door het medium TV in te zetten om de doorsnee kijker te attenderen op het feit dat zijn mening daadwerkelijk telt, waarna vervolgens middels online platformen, social networks, mobiele TV of andere interactieve media de dialoog kan worden gestart en uitgebouwd. Laten we onszelf in dit kader dan ook vooral blijven prikkelen om te blijven experimenteren, relevante data te vergaren over de consument (in plaats van alleen mediacentrisch), maar ook open staan om de doelgroep echt te leren kennen, door te delen en vooral te luisteren naar wat deze te vertellen heeft. Dan hebben we wellicht morgen een grotere kans om de juiste (creatieve) content, binnen de juiste context en bij de juiste doelgroep te krijgen.

Aanstaande 6 juni is er overigens weer het ‘Branded TV-content’-congres waar diverse marktpartijen de laatste cijfers en inzichten zullen presenteren. Tevens is er tijd ingeruimd voor de nodige interactie tussen de marktpartijen onderling én met het aanwezige (kijkers-)publiek. Wie weet betekent dit dat de kijker eindelijk de aandacht krijgt die de adverteerder zelf ontbeert.


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.